UBI APIS - IBI SALUS

 

BOGATI_CEBELAR_18.jpg (7837 octets)   CEBELNJAK_1.jpg (8872 octets)

STUIFMEEL

Koolhydraten vinden de bijen in suikerhoudende sappen als nectar en honingdauw. De behoeften een eiwitten, vetten, mineralen en vitamines worden gedekt door de opname van stuifmeel. Heel wat fysiologische processen bij de bijen staan in relatie tot de toevoer van stuifmeel : ontwikkeling van de voedersapklieren, de vetlichamen, de wasklieren, het opkweken en verzorgen van broed. Een bijenkolonie verbruikt jaarlijks 20 tot 40 kg stuifmeel. Dit is geenszins verrassend wanneer men weet dat voor het opkweken van één enkele bij 100 tot 150 mg stuifmeel nodig is. Stuifmeel is voor de bijen even belangrijk als nectar.

Voor de imker is stuifmeel een waardevol product. Door zijn chemische samenstelling is het bijna belangrijker dan honing.

Herkomst

Stuifmeel bestaat uit microscopisch kleine korreltjes, welke in groot aantal gevormd worden in de helmknoppen van de bedektzadige planten en in de pollenzakjes van de naaktzadige planten. De stuifmeelkorrels zijn de mannelijke voortplantingscellen van de planten. Wanneer zo'n stuifmeelkorrel op de stempel van de betreffende soort terecht komt, begint deze in het stempelvocht te kiemen en vormt een stuifmeelbuis, die door de stijl dringt tot bij de zaadbeginsels, waar de bevruchting plaats grijpt. HUDIC_VZAME_NAPOLEONA.jpg (37346 octets)

De bijen vervullen een belangrijke rol bij het bestuiven van allerlei land- en tuinbouwgewassen (koolzaad, kleinfruit, fruit). Door een goede bestuiving bekomt men grotere opbrengsten en schonere vruchten. De bestuiving door de bijen van allerlei kruiden en wilde planten draagt bij tot het instandhouden van het natuurlijk milieu. In honing komen stuifmeelkorrels voor.

Verzamelen, transporteren en opslaan van stuifmeel

Bij het bloemenbezoek komt de bij in aanraking met de helmknoppen. Wanner deze rijp zijn, barsten ze open en de stuifmeelkorrels verspreiden zich over het ganse bijenlichaam. De bij begint met haar poten de stuifmeelkorrels uit haar haarkleed te verwijderen. Het stuifmeel wordt naar de achterpoten doorgegeven, waar het terecht komt in het pollenkorfje. Een stuifmeelklompje weegt gemiddeld 12 mg.

MEDVED_UKRADE_PANJ_12.jpg (8153 octets)Bij haar terugkomst deponeert de bij het stuifmeel in een cel. De verdere bewerking geschiedt door de jonge bijen, die het stuifmeel verder bevochtigen, kneden en aandrukken. Opdat het stuifmeel zou bewaren, wordt er honing op aangebracht en wordt de cel met een wasdekseltje verzegeld.

Chemische samenstelling

Algemeen kunnen we volgende samenstelling vooropstellen :

Oogsten en bewaren

Omwille van zijn samenstelling is stuifmeel een waardevol product. Het kan geoogst worden door aan de ingang van de kast een stuifmeelval te plaatsen. Het is een doorboorde plaat met openingen van 5 mm. De bijen moeten zich door de openingen wringen waarbij ze de meegebrachte klompjes verliezen.

Stuifmeel bevat soms veel vocht en door zijn samenstelling is het erg onderhevig aan bederf. Bedorven stuifmeel kan giftig zijn en is derhalve ongeschikt voor consumptie. PREGON_IZ_RAJA.jpg (9745 octets)

Na het oogsten moet het gedroogd worden. Om de pollen te bewaren mogen ze niet in aanraking komen met de lucht of vocht. Een glazen recipiënt dat goed afgesloten wordt, geeft voldoende bescherming. Verder bewaren op een koele, maar droge plaats. Het kan ook bewaard worden in de diepvries.

Gebruik van stuifmeel

In de literatuur zijn er talrijke vermeldingen over de versterkende en heilzame werking van stuifmeel terug te vinden. Het wordt zuiver of vermengd met honing verbruikt. Voor een kuur wordt een dosering van 30g per dag aangegeven. Voor algemeen gebruik een dosering van 20 gr per dag. Voor kinderen worden lagere doseringen aangegeven. Remedieer echter niet zelf, maar raadpleeg eerst een arts.

 

KOSARA.gif (4238 octets)Interessante  Stuifmeelproducte

apigin            geleeroyal        

            propobion             

kosara.gif (4238 octets)       ALLGEMEINE INDIKATIONEN

Asthenien
Erschöpfungszustände jeden Grades sowohl im physischen, psychischen ,sexuellen als auch intellektuellen Bereich. Asthenie in Verlaufe einer Krankheit in allen Arten. Allgemeine und speziell post-operative Rekonvaleszenz .Überanstrengung köperlicher und intellektueller Erschöpfung. Asthenie beim alten Menschen - Anorexien oder Appetitlosigkeit hauptsächlich physiologischer und psychologischer Natur (z.B.geistige Anorexie) - Abmagerung oder Magerkeitszustände in allen Formen insbesondere bei Kindern, die unter Mangelernährung leiden ist die Wirkung spektakulär - Mangelzustände verschiedener Art  - Rachitis und Wachstumsverzögerungen - Untergewicht - Schlechter Zahnzustand - Haarausfall
Körperschwächen anlagebedingt  - Seneszenz ,vorzeitiges und abnormales Altern Aufbau und Stärkung des Immunsystems

Diese Seite war composiert mit der Quellen  der Bibliografie, wenn Sie an Erstehilfe klicken wollen!

                                                                                                                

stefan1.jpg (19906 octets)Dr. Stefan Stangaciu, 1998.

POLLEN  WIRKUNGEN

 

 

 

ALLERGIK (Heuschnupfen

EUPHORISIERENDE WIRKUNG

gegen OEDEMA

anti- ANÄMIEN

TONIKUM

ANTIALLERGIK

FÖRDERT KÖRPERSUBSTANZEN

gegen PARASITEN

MANGELZUSTÄNDE und SENESZENZ

stärkt SEXUELLE KRAFT

ANTIBIOTIKUM

gegen ATHEROSKLEROSE

gegen STRESS

MÜDIGKEITSZUSTÄNDE

verbessert die DICKDARMFUNKTION

APPETITVERLUST und ABMAGERUNG

gegen viele BAKTERIEN

hilft den LEBERSFUNKTIONEN

NERVOSITÄT

verbessert die PROSTATAFUNKTION

BIO-STIMULANS

gegen BLUTCHOLESTERIN

hilft beim AUFBAU des KÖRPERS

erleichtert die GEBURT

verbessert das GEDÄCHTNIS

DEPRESSIONZUSTÄNDE

gegen BLUTHOCHDRUCK

hilft den AUGENFUNKTIONEN

gegen KARIES

verbessert das   BLUT

ENERGIESPENDER

gegen BLUTUNGEN

nährt alle MUSKELN

KREISLAUFSTÖRUNGEN

 

ENTGIFTUNGSMITTEL

gegen ENTZÜNDUNGEN

HOCHWERTIGES NAHRUNGSMITTEL

STÄRKT das IMMUNSYSTEM

 

wpe1.jpg (1178 octets) 

 

wpe1.jpg (1178 octets)